От м.Януари 2016 година, започва да функционира 24/7 Дигитален Туристически Информационен Център - Банско

Инфоцентърът предлага решение за съкращаване на връзката между туристите / клиентите и фирмите предлагащи услуги на територията на различни курорти и други точки свързани с голям поток от хора, както и получаване на много и полезна информация за различни дестинации и точки на страната.

Клиентите ще усетят един нов вид независимост, като ще могат да получат достъп до огромно количество информация на няколко езика и сами да избират къде да отседнат, къде да се нахранят, от коя компания да наемат автомобил, да извикат такси, да резервират място в хотел или ресторант, ще разберат как да се придвижат до определена точка, да получат обширна информация за различни туристически дестинации, местни забележителности  и др. Терминалите  могат да се разположат на различни публични места, като по този начин достъпа става неограничен. Туристите ще бъдат посрещнати възможно най-добре, щом имат възможността да получат пълна информацията, необходима за престоя им и пълноценното планиране на тяхната почивка или екскурзия.

Виртуалните информационни центрове могат да бъдат от изключителна важност и с висока степен на полезност за туристите и хората посетили Банско без организирано пътуване. При получаване на информация чрез ДТИЦ се губи по-малко време и се намаляват разходите на живущите в градовете и туристите, пристигнали и почиващи в България.

Най-общите приложения на информоционните центрове са:

•   Ориентиране за местоположението на важни туристически обекти и забележителности
•    Програма на читалища, театри, кина
•    Анонсиране на предстоящи събития
•    Информация за текущи метеорологични данни, лавинна обстановка, вълнение на морето и др.
•    Разглеждане на презентации на търговговски обекти намиращи се в близост до мястото
•    Правене на резервации в хотели, ресторанти, клубове и др.
•    Наем на автомобили
•    Резервиране на допълнителни екскурзии и услуги
•    Справки за разписанията на полети и автобуси
•    Интернет достъп
•    Електронни билбордове и реклами
•    Информация при пътуване

Вътрешните инфо терминали се състоят от компютърна конфигурация последно поколение, оборудвана с TOUCH SCREEN екран с размер 26”/32”. Системата работи със специално разработен уеб базиран или офлайн работещ софтуер, който разполага с изключително улеснен и интуитивен интерфейс. Информацията е на 6 езика. Системата е оборудвана с UPS, което гарантира постоянната работа на съоръжението дори и при временна липса на ел. захранване. Софтуерът разполага с уникална и богата функционална възможност. Той съдържа пълна информация за курорта/града и общината, богата информация за обектите намиращи се на неговата територия, като работно време, видове експозиции и др., туристически маршрути, места за настанява, места за изхранване, описание на различни видове забележителности, карти на града, околността, туристически центрове и др.

В информационните сетове може да бъде поместена и информация, полезна при необходимост от спешни действия, като спешна помощ, медицински центрове, лаборатории, стоматологични кабинети, болници, офиси на застрахователни компании, полиция, пожарна и др.

В информацията публикувана в информационната система могат да бъдат добавени, снимки, карти, GPS координати и позициониране, филми, клипове и др. Целта е туристът да получи пълна и точна информация за местата, атракционите или маршрутите, от които се интересува.

На всички видими стени на инфоцентъра са монтирани допълнителни реклами за определени обекти, пейзажи от града и района, актуална информация за метеорологичната обстановка, обстановката в ски или летните центрове, обстановката в планината и др.

Някои предимства:

• Прекия контакт между клиентите и компанията
• Терминалите осигуряват точната информация, която клиентите търсят
• Проверяването на резервации или наемането на автомобил става по-бързо

Освен достъпът до информация подобни съоръжения носят със себе си и допълнителни възможности като:

•    Безплатен WI - FI интернет достъп за туристите в района на инфоцентровете. Това е функция, особено оценявана от чуждестранните туристи, неразполагащи с карти за достъп до български телекомоникационни мрежи, а оттам и до интернет. Достъпът до интернет се осъществява с помощта на мощен рутер, на който са зададени определени ограничения във време на сесиите, ограничаване на достъпа до сайтове с торенти и други програми и филми, изискващи голям интернет ресурс. Софтуерът ни има възможност за популяризиране на определени събития, чрез задължителен POP UP прозорец, което води до това , че всеки желаещ да ползва безплатния интернет задължително вижда и представянето на събитието или обекта. Безплатният публичен WI-FI достъп отдавна се е наложил като задължително удобство в голяма част от световните курорти и големи градове, и поради тази причина тази допълнителна възможност на информационните центрове е от голяма важност.